Klimat och sånt

Blir oroad när jag ser hur folk litar blint på vad media, politiker och vissa organisationer häver ur sig. För en kort tid sedan på spanienforum.se länkades till en skräckfilm från Greenpeace där budskapet var att vi alla skulle drunkna någon gång inom en inte allt för avlägsen framtid pga höjda havsnivåer. Fria fantasier utan några som helst rötter i sanningen men folk köper dessa budskap tyvärr helt okritiskt. Men så här blir det när media gullar istället för att granska och agerar megafoner åt särintressen. Repetera en lögn tillräckligt många gånger och den blir sanning.

T o m de mest alarmistiska vetenskapliga studierna får fram ca en halv meters höjning av havsnivån på hundra år fast med nuvarande trend är vi inte ens i närheten av vad som krävs för att detta ska förverkligas. Och även om så vore fallet så är det relativt enkelt att anpassa infrastrukturen. Se bara på Nederländerna, en fjärdedel av landet ligger under havsytans nivå med en lägsta punkt på 6,76 meter under havet. Meh, säger holländarna…

Som jag säger till alla mina flygmeteorologielever; Lita inte på vad andra säger, titta på datan. Det gäller flygvädret i närtid, det gäller klimat och i princip allt annat där data finns att tillgå. Tittar man på exempelvis temperaturen för Iberiska halvön så finns det inga tendenser på någon ändring sedan 1880:

fig12

För havsytans nivå gäller samma sak. Den mätstation som har den längsta oavbrutna mätserien (sedan 1944) ligger i Ceuta som är den lilla del av Spanien som ligger på Afrikanska kontinenten, rakt söder om Gibraltar:

498

Den minimala uppåtgående trenden på några fåtals millimeter som någon kanske tycker sig se i kurvan är inte inbillning utan beror på att vi fortfarande återhämtar oss från en istid och kan förklaras genom värmeexpansion – alltså haven värms långsamt och varmare vatten har större volym än kallare. Inget onormalt alls utan snarare ett välkänt fysikaliskt fenomen som kommer fortgå tills nästa istid slår till.

Nä, nu avviker jag och måste återgå till förberedelserna för att bli en klimatflykting. Vi har haft husvisning igår och ytterligare en ska det bli ikväll. Mer om detta i senare inlägg.