Torsdag 2 febr, svinkalla vindar, 12 gr på em ☻☻

Hola, höll på att glömma inlägg i dag…vad tiden går fort 😀
Det regnade hela morgonen vilket “dom” inte sa på TV i går…
Det får bli ett kort inlägg i kväll 😀

Har haft en trevlig eftermiddag med mina kära vänner från Skåne –
Lena och Laila. Ja La syrra fick vara med också så snart har hon träffat
alla min bästisar här nere. Dom åt semlor och jag en Budapest från
norska bageriet i Gallerian. Jag har lite svårt med grädden här nere 😀
Tycker den har någon bismak.

Sten vid sten…
Jo grädden ja…Det finns endast två saker som jag inte kan med i matväg här nere och det är just grädde och smör. Kan vara en rest från barndomen (denna överkänslighet :D) då vi var fattiga som jag skrivit nå´nstans. I bland kom vår älskade mormor och hälsade på. Hon kom i “droska” som man sa. Hon hade också alltid varit fattig men så fick hon pension. Fast summa för första gången. Då kostade hon på sig en tur till oss. (Ca 2 mil) Hon hade alltid SMÖR med sig. Det var en otrolig lycka – för mig. Något godare fanns inte. Vi hade ju sällan något pålägg så margarin var ingen höjdare. Har inte frågat syrran vad hon ansåg om min eufori, om hon öht noterade detta med smörpaketets ankomst 😀 Ska fråga i morgon 🙂 Mormor var också diggare av smör, det var därför hon hade det med sig annars kunde hon ju inte äta smörgåsar hos oss…

Skulle ju bli kort det här 😀 Ja i alla fall så är smör och grädde oätbart här nere så jag köper Bregott. Alltid. Tyvärr har dom inte blå 60% utan rött, blått havssalt och grönt.
Så det får bli grönt. Grädde använder jag inte men gillar semlor och bakelser men som tur är så är dom inte goda här. Jo Budapest från norska bageriet är goda. Lite grädde i men
det får gå…Det var vad jag kom på i dag när jag träffade mina bästisar Lena och Laila.
Får tacka för denna trevliga stund och hoppas på återseende snart. Kram ♥♥

Ha en bra natt och hoppas det inte blir minusgrader för jag “hann” inte flytta in los flores 🙁
Buenas noches P ♥

29 reaktion på “Torsdag 2 febr, svinkalla vindar, 12 gr på em ☻☻

  1. Gomorron Preciosa. Jaadu, fördelen med att bo i Svedala är att vi inte behövde flytta in några blommor i går kväll. Det var länge sedan dom frös ihjäl.

    • Inomhus? Haha…morrn,morrn. Nej jag tror dom klarat sig
      men jag vet inte i natt hur många grader det var. Nu kl snart 9
      är det bara 6. Och blåser…kanske “dom” får rätt att det
      blir 0?
      Kram P ♥

  2. Ja du, håller med till 100% ang smör och grädde. Nåt konstigt i smakväg är det och inte är det gott iinte.

    Usch , det där med kylan hos er låter inte bra, inte alls. Vi kommer ner den 24 och då hade jag räknat med sol och värme, kan du fixa det tror du??

    Här visar termometern just nu -14.8, strax utanför Stockholm. Brrrr. Igår em var vägarna fullständigt glashala att köra på, vilket inte syntes – men kändes när man skulle bromsa. Nu vet jag vad “svarthalka ” är i alla fall.

    Hoppas solen kommer fram idag och alla kalla vindar drar mot Africa eller nåt.

    Ha en bra fredag.

  3. Hola!
    Ja det smakar konstigt som sagt. Vi har haft en diskussion på forumet en gång
    om varför. Tror Solen L klargjorde processen hur man behandlade mjölk här nere.

    Den 24 febr 2010, ( hittade inte min bok 2011) var det 18 gr och sol 😀
    Är bara den framme så… el sol!
    Ciao P ♥

  4. Cuándo calienta el sol???? Man kan leva i hoppet…
    Jag äter inte semlor ens här hemma, även om grädden skulle vara ok. Man kan leva utan dem. Och även utan smör… Man ska vänja sig vid annorlunda smaker helt enkelt om det är så att man måste ha smör/semlor.
    I morse var det -12,7 i Götlaborg…Brrrrr! Är det konstigt att man längtar bort nån gång…

    • Buenos días!
      Jo det ska vara- och är sol – långt framöver såg jag på TV.
      Jo man kan leva utan semlor…men inte Bregott 😀 Efterom jag inte har annat pålägg och
      bröd vill jag ju ha. Lite torrt annars. Jag äter heller inte sås till mat. Lite sky av olivolja till fisken bara.
      Kan inte vänja mig med när det smakar konstigt…Känn som härsket… 🙁
      OK, det finns värre saker men man kan ju diskutera småsaker också…
      Som att det är mercadillo…ut och spana/ Ciao P ♥

  5. Ja nu är det både kallt och blåsigt. Men solen skiner igen och det är ju trevligt 🙂

    Vi använder grädde mest i matlagning och då kryddar man ju så det funkar. Vi skulle vispa en gång. Det tog 15 timmar (något överdrivet) och sen på en fjärdedels sekund så blev det smör…
    🙂

    • Ja tur att sola är framme ock ska så förbli…tror jag.

      Hahaha…Ja det finns ju olika grädde…två visst 😀
      Para montar (vispa) och para cocinar, matlagnings…
      Vi letade som dårar häromdagen för syrran vill ha den sista
      varianten. Den tror man ska finnas bland mejerivaror i övrigt.
      Men inte på Merca- runt hörnet på en hylla…Jag har ju aldrig köpt så
      jag visste inte…
      Ciao P ♥

      • Vi hade den där para montar när vi vispade, men det gick inte så bra… Dom har precis flyttat på grädden på Mercadona, så jag höll inte på att hitta den. Sen håller den dessutom typ ett halvår…. Undrar vad dom har i?

        sv: 2 grader var det när jag steg upp. Vid 10 var det nog lite drygt 4… 🙂

  6. Hola! Bregott är ok tycker jag – i brist på smör. Är ju 80% smör och 20% rapsolja för att det ska bli lite “mjukare” – inga andra konstiga tillsatser eller processat på ngt märkligt vis.

    Har dock, precis som du, problem med grädden. Misstänker att den är värmebehadlad för den både smakar som och har lika lång hållbarhet som mjölk som man brukar ta med ut på längre turer i segelbåten. Den behöver inte heller förvaras i kylskåp.

    Eftersom jag inte äter gluten, socker och mjöl måste jag äta mer fett för att hålla mig mätt och jag har förtvivlat letat efter färsk grädde. Finns det inte att uppbringa någonstans??!!

    Idag är det f.ö. ISKALLT i Stockholm. -15 i morse… 🙁 Susan

    • Hola Susan!
      Jo det är ju 80% och den blå har 60%, finns det inte en light som är gul nu hemma?
      Läs La Feas svar nedanför ang grädde. Hon kan allt om mat och
      annat här eftersom hon bott här i 100 år 😀
      Kram P ♥

  7. Premiär här…
    Smör är gott, i måttliga mängder.
    Har du prövat en gammal goding, en skiva av vetelängd, lite smör och socker på.
    Hua meg! De så de roade sig i överflöd i gamla tider.
    Rätt bakelse är svårt att hitta, då konditorerna är alla olika.
    Jag kämpar med att leta efter riktiga Napoleon bakelser, ingen lätt uppgift!

    En sak till – om man får önska sig något – prisuppgifter av allt oväntade vore liksom lite krydda…

    • Välkommen MacAber till bloggen 😀
      Ja denna gamla goding har jag ätit, dock inte med socker. Min mor bakade enkelt vetebröd i längder utan en massa “saker” i. Godaste vi visste när det var nygräddat med smör på…Jag har aldrig bakat…fick inte den talangen. Provade en gång och det blev totalt misslyckat.
      Napoleon ja, dom är ju så goda. i Sthlm så finns det ju “riktiga”
      gammeldags konditorier som nog har så´na. Schwarzwald då…
      Så himla goda för en gräddfantast 😀
      Prisuppgifter…menar du vad saker kostar här nere eller?
      Kram P ♥

  8. Har inte sett färsk grädde i Spanien (Costa Blanca) sedan slutet av 70-talet. Jag tycker dock att den spanska grädden som man vispar är god. Köper både Mercadonas och Carrefours. Fast Carrefour har endast haft matlagningsgrädde sista tiden. Lidls vispgrädde är däremot konstig. Blir inte bra när man vispar. Kanske beror det på att fetthalten endast är 30 istället för 34 procent. Det finns även ett märke som heter President som är bra. Däremot avskyr jag spraygrädden på burk. Numera finns det även lätt saltat smör i Spanien. Tycker det är ok.

    • La Fea, du är en klippa! Du kan så mycket om spansk kokkonst
      också. Nu vet vi äntligen lite ang grädden som varit ett “mysterium”.
      Ska också leta efter förklaringen till hur Spanien “behandlar”
      sin mjölk till skillnad från hemma i SE. Finns ju nästan bara
      “långtidare”.
      Kram P ♥

  9. Ja du P mina tankar går nu tillbaks till när min mormor kom och hälsade på, då hade hon också smör med sig men också margarin och det skulle man blanda med lite salt och lite vatten……….jag paxade alltid på att få göra denna syssla, men själv har jag aldrig använt smör ända till för ett par år sedan och nu är det också bregott(grön) som gäller på smörgåsen. Man är ju inte sämre än att man kan ändra vanor.
    Här är -18 gr och ett härligt solksken……vackert med rimfrosten på träden.
    Kissorna vill inte gärna gå ut…dom ligger helst på badrumsgolvet (golvvärme) och myser!
    I roslagen är det ett dj-a oväder och hur många trafikolyckor som helst hua
    Jag är iaf glad över min lilla kamin som jag eldar i nästan hela tiden, värmen blir mycket skönare än om man bara har elementen. Kramisar

    • Hola Karin…Låter som det ser fint ut ute. -18 herreminje´
      Ja smör och mormor haha…Fanns det något gulligare än
      mormödrar när man var liten? Själv är man ju inte alls den typ
      av mormor…Jo du är nog lite så tror jag…har ju ofta besök.
      Men jag har ju varit frånvarande så mycket. Syrran har “vickat” 😀
      Tack för det säger jag. Men snart kommer dom ner…himla kul!
      Usch ja vad läskigt med alla olyckor hemma….!
      Ha det så bra, Kram P ♥

  10. Hej P!
    Bregott ska det vara. Köper den röda. Gillar salt, saltar på det mesta innan jag smakar maten. Fel,fel, fel av mig vet men kan inte låta bli. Har hittat ett smör i Torre som är någorlunda men kommer inte ihåg namnet just nu. Man kan ha det till att steka i också.
    Ha en bra helg o hoppas att blommorna klarar sig.
    Kram/A-K

    • Hola! Oroa dig inte för saltet A-K. Om det verkligen är dåligt för hälsan tvistar de lärde – men de som tror det skriker något högre. Det finns nämligen lika många studier som visar att det är farligt som studier som motsäger tesen. 🙂

  11. Hola!
    Ja röda går bäst i “norsken” sa dom en gång när jag klagade att det fanns
    bara röd 😀 Skandinaver gillar salt. Men jag saltar väldigt lite. Går bra ändå.
    Jo jag har köpt något smör här och visst steka gick bra men jag använder
    mest olja här nere. Fisk – som vi äter mest blir så god med olivolja.
    Vi äter oftast Lubina (havsabborre) Trucha (forelltyp) Dorada (Guldbraxen inte att förväxla med Braxen hemma) Merluza (kummel) och laxen här är ju så himla fin, var den nu odlas…Allt filéat och lagt i blåa askar på morgonen på Mercadona.
    Behöver inte köa i fiskdisken…Man blir bortskämd. Däremot torsk (bacalao) kan
    jag inte äta här. Så himla saltad…
    Strålande sol hela dagen, få se på kvällen vad som händer med los grados…
    Kram P ♥

    • Hej igen!
      Jag är jättedålig att äta fisk. Minsta lilla ben i munnen så är det kört. Kan inte fortsätta äta.
      Är ju dessutom sambo med en jägare så här är det mycket kött. Längtar efter gris o kyckling mellan varven.
      Det får jag äta när vi är i Torre.
      Ha en fortsatt trevlig helg .

      • Lubina har inga ben,,,inga sett iaf…Min favorit. Trucha knappt heller och laxstyckena man köper finns inte ett ben
        i , dom som är färska.
        Godaste grillade kycklingen finns hos damen i korsningen C de Patricio Zammit och…hm…Calera….nära bar Carlos..
        Finns inte godare än där alltså på marknaden.. 😀
        Jag har också bott med en jägarfamilj en gång i Norrbotten kött så man storknade. Aldrig mer sen dess 😀

  12. Färsk torsk har dom ibland på både Mercadona och Carrefour. Den är hel men man kan köpa bitar av den. Den är nästan lite grönaktig i färgen och har ett litet “pipskägg”. Oj vad inspirerande det var med allt matsnack!!

  13. Pipskägg haha…undrar om den smakar som torsk hemma. Syrran letar
    ju efter torsk eftersom det är nästan det enda hon äter hemma. lax också.
    Är lite småallergisk. Men lubina och trucha har gått bra att äta.

    Ciao P ♥

  14. Barndomsminnen! Visst har jag ätit vetelängd med smör och socker på…
    Och gott var det. Bakelser och annat hade man bara till fest, fast mamma bakade alla sju sorters småkakor…men de sparades tills gäster kom. 🙁

    Annars kan man göra som spanjorer, ta lite olivolja på brödet så slinker det ner. Och gott är det. Iaf “pan integral”…

    • Ja det var så förr, mamma bakade jämt. Kakor om någon hälsade på. bara…Å andra sidan var hon hemmafru,,,hade tid.
      Hon sydde jämt också. Gissa om vi gillade hemsydda kläder 🙁

      Ja spanskarna tar ofta olivolja på bröd. Inte vi. Däremot
      krossad färsk tomat på och då är det lite olivolja i.
      Den godaste så´n tostada har Genaro vid Mercadona ..
      Har testat många…
      Ciao P ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *