Torsd 12 okt, sol , 27 gr ☼☼☼☼

Spaniens nationaldag och firande av Virgen del Pilar
Varför den firas sägs vara italienaren Cristofer Columbus upptäckt av Amerika…Han seglade fel, skulle hitta en ny väg till Indien men upptäckte Amerika vilket förändrade världen…anses det. ( Läs: Speciellt nu när Trumpeten härjar, obs! min anm).
C Columbus var född i Italien men dog i Valladolid (Lex hemstad) Stort!! Trots att han hyllades för upptäckten av Amerika (seglade dit 4 ggr) så trodde han att han kommit till Indien. Därav att urbefolkningen kallas indianer.
Virgen del Pilar då…jo hon är Patrona de la Hispanidad, dagen heter ju också El Día de la Hispanidad vilket betyder att hon är beskyddare för alla spansktalande länder.
Slut på lektionen som jag googlat mig till…utom helgonet som jag vet allt om…helgon
fascinerar mig. En liten störning kanske 🙂

De 17 spanska regionerna har egna flaggor. Vift vift…Det firas inte så mycket här. Läste att många förknippar parader och militära aktioner med Herr F…diktatortiden. Men såg på TV att det var en mängd gubbar som spatserade i olika munderingar. I Madrid alltså.

Det pågår Fiesta de Sevillanas här i Torre. (jag stavar rätt…många stavar fel på dansen 🙂 Lägger i ett extra i  ) Jag orkar inte gå dit. Är visst ersättning för Feria de Mayo som inte kunde genomföras av nåt motiv  som jag glömt:

F ö så har det varit upp och ner som vanligt. Mest ner. Men blev bjuden på fika av Anna-Carin och Krister i Balcón de Europa. I måndags. Mycket trevligt…Tack kära ni!!

Kolla tårtan!! Supergod! Och petit-choux. Och deras gata:

F ö har det varit lugna gatan. På fm i förrgår var jag och fikade med Kerstin efter hennes vanliga pirgång. Hurtbulla! Vi satt vid Vita Kyrkan men dom höll på att klippa gräs och lövblåsa, OK gräsblåsa. Det tål inte jag. Gräsallergisk fast inte allergisk sägs det utan överkänsliga luftrör…Sensorisk hyperaktivitet i luftrören heter det. SHR.
Förutom oljudet så var det trevligt där. Café Ruso Man kan sitta på själva torget mittemot.

Där pågick nåt som vi inte fattade…folk hade röda “överdelar” och rutiga hasldukar och en stor banderoll…Kerstin passade alltså in 🙂 Tror det stod Athletic först på banderollen…
Men dom såg inte så stora ut…

Jag var in till mäklaren Leo (kontoret där vid kyrkan)  som köpt aticon i “mitt” hus och nu redan sålt den!! Till ett skotsk par. Ja nu är det internationellt. Svenskar, belgier, ryssar, bulgarer, skottar och spanjorer. Han har också köpt den andra aticon som var kvar…ska möblera upp den som han gjort med den andra…visade bilder, sååå fint! Han har även en fin 2 sovrums på 3:e vån i Lex och Teddys (Syrris) hus!!! På hemsidan alltså.
Jag sa att nu måste det tas tag i portarna…ingen som måste in och inte har – eller ska ha – nyckel måste ju kunna ringa på. Farligt annars.
Finns dom som vill flytta sa jag. (Sant…) Han reste sig och gick till admin…få se om det blir möte nu som det har pratats om sa han. Synd om jag inte är här då.

Ja i dag blev jag kidnappad (läs övertalad) av Marga och Bittis. Jag åkte med till Sv Kyrkan…Hittade ingen bild på den så Inmaculada får duga ovan 🙂
Ja jag har ingen egen talan längre 😀 😀 Har aldrig varit där och hemma bara om det varit nåt “måste”. Är heller inte med i Sv K. Men dom hjälper ju folk här så varför inte bidra? Jag vill ju att folk ska ha hjälp som behöver så klart.
Ja så tänkte jag och efter nervöst övervägande – ensam och inget att göra så hägrade våfflan också och trevligt sällskap. Ja det blev precis så trevligt som dom hade sagt. Prästens fru var jätterar – och även tvilling berättade hon !!
****************************************************************************************************
Sen var SVIV där, Svenskar i Världen som jag varit med i en gång. Det talades om försäkringar och SVIV-ordf sa att dom nu hade fått 15% på försäkring hos Gouda som gäller efter dom 45 el 60 dagar man har på sin hemförsäkring med resedel. Ja det hade ju Syrris som tur var och jag också nu. Men det fordras ju att man är medlem i SVIV och fr o m nu och nästa år skulle det kosta 400:- att vara med. (Rätt Marga?) Jag vet ju att  om man är över 70 så kostar Gouda 1400-1500:-/mån. Dyrt. Men med 15% är det ju lite “billigare”.
Ordf sa också att förs.bolagen hade hintat om att kanske ta bort dom 45-60 dagarna.
Hörde jag rätt??? I så fall är det många som får sluta resa. Jag tex. Hoppas jag fattade fel…

Vi åkte sen till Torreoro och där satt vi och hade jätteroligt åt en beställning “vi” gjorde bla 😀 Alla skrattade inkl servitrisen Ana 🙂 Ja så trevligt det blev av en dag som började i småmoll…¡Gracias a los dos! Marga går ju spanskkurs nu. Inte nybörjare, det är hon för duktig för. Tuff tjej!

Ja då så, ett inlägg. Om det dröjer länge till nästa så vet ni att jag har gjort uppehåll bara…Åker nog hem en sväng – eller länge eller…ja här finns inga planer. Det blir som det blir. Nu vet ni, gillar inte när man inte får veta om folk har slutat skriva bloggen och inte sagt nåt…Bara uteblir alltså. Ja man kan ju trilla av pinn eller hamna i koma men det är en helt annan sak 😀 Men kommentarer svarar jag på hela tiden i alla fall…som vanligt…alltså om inget av det ovan inträffat 😀 Blev det lite oklart? ¡Bueno! A ver…

¡Hasta la vista! P ♥♥

40 reaktion på “Torsd 12 okt, sol , 27 gr ☼☼☼☼

 1. Gomorron!
  Så bra att du blev kidnappad av mina grannar och en sväng till Sv Kyrksn. Småler lite för mig själv😊. Jag har inte besökt kyrkan i Torre trots att jag arbetat i 22 år i företaget. Dock inte kyrkligt utan administrativt.
  Kul att det händer lite i huset där du bor. Hoppas också att det fixar till porttelefonen.
  Mina vänner i Rosaleda har något försäkringsbolag som ger dem 90 dagar i Torre.
  De bytte till detta bolag i våras.
  I kväll blir det en stor jaktmiddag ute på landet.
  Kram/A-K

  • Hej Ann-Kristin!
   Ja det var bra att jag åkte med…blev trevligt!
   Nej man kan säkert arbeta där utan att besöka själva byggnaden 😀
   Jess hoppas dom fixar huset men admi-folket kan ju vara av den typen som är slöa, har för mycket att göra eller inkompetenta…Vet inte vilket men man börjar ju undra. Finns hus som har bytt comunidad…Men då måste det finnas nån som “leder” det hela. En bra president/a tex.

   Jo det finns 90 dagar hos någon men jag vet inte vilka andra villkor dom har. Skulle vara kul att veta vad dom har…
   Kanske måste man avge hälsotillstånd?
   Den förlängda försäkr med Gouda funkade ju bra som vi som tur hade…Inga frågor om nåt när man tecknar.
   Jaktmiddag…skjuter ni och sen äter 😀 Skojar, ha så trevligt!
   Kram P ♥

 2. 3vligt som vanligt 😎
  Ta en tur till höstrusket är väl inte så uppmuntrande.? Ska väl vara för att rå om nära och kära ett tag , annars är det skönare här, just nu är ju den bästa tiden. Vi åker inte förrän 1 v i årsskiftet om inget annat händer på husfronten.
  Var du än är så var rädd om dig
  Kramizar från La Marina

  • Hej Mariana!
   Jag bryr mig inte så mycket om vädret hemma. Det blir som det blir. Ja lite olika skäl har jag att åka 🙂 Jag har ju varit här till och från sen 2001 så det blir vardag här också och solar/badar ju inte.
   Brukar räcka med 1-2 månader här…bra att man kan välja – än så länge.
   Tack! Kram P ♥

 3. Det händer att jag går till Svenska Kyrkan och äter våfflor. Brukar vara trevligt. Så du var på Banos de Europa och fikade 🙂 Jag bor precis mitt emot. Har bott på Banos tidigare.
  Reseförskringar är dyrt. Länsförsäkringar har 45 dagar och man måste vara hemma i 30 dagar, innan man får nya 45 dagar om man ska tillbaka till samma resmål. Förlängd reseförsäkring 12 dagar ville de ha 6.785 kronor för. Man kunde också välja utökat reseskydd och då skulle det kosta 7.008 kronor. Jag har nu bytt till Moderna Försäkringar, 60 dagar, och man behöver bara vara hemma 24 timmar innan man får nya 60 dagar.
  Njut av värmen, här är det kalla morgnar och ca 12-13 grader på dagen.
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  • Hej Agneta!
   OK, ja det var trevligt! Japp vi pratade just om var du bor när vi var där 😀 Kollade lite åt alla håll 😀
   Ja försäkringar är dyrt, man ska inte åka efter 70 helt klart.
   Denna förlängning som du skrev är ju rena ockret!!! Gouda tar ca 14-1500:-/mån efter 45-60 dagar. Och det känns ju också om man har två boende med dubbelt av allt – och är ensam. Min hemförsäkr på Folksam kostar ca 1250:/år. Jag bor ju litet men rese ingår i 45 dagar.
   Ja det är bra värme här som vanligt i okt, ca 25-27 gr.
   Tack detsamma! P ♥

   • Jag tyckte det var helt otroligt, men kanske handläggaren räknade på hela perioden (glömde att jag har/hade hemförsäkringen hos dem). Jag frågade på 13/1-10/3. Ska kolla med Gouda om jag tänker stanna mer än 60 dagar.
    Kram

 4. Trevligt med en tur till A-C och Krister! Fint med goda vänner! Och trevligt att du kom med till Svenska kyrkan tillsammans med M&B för att äta våfflor. Lite matnyttigt blev det ju förutom våfflorna då.
  Ja, detta med försäkringar är en djungel och det vill till att läsa villkoren med lupp. För villkoren varierar ju så mycket och även inom samma bolag beroende på typ av försäkring.
  Kul att du träffat Kerstin också.
  Extra skratt och mysig samvaro på Torreoro känns bra. Skönt med fina vänner.

  Kram och tankar till dig.

  • Hej Ditte!
   Ja det är alltid roligt att träffa dom. Dom har ju hälsat på hemma i S också.
   Ja besöket på Sv K var bra och trevligt. Jag visste ju det mesta ang försäkringar och SVIV men inte att dom ev hintade om borttagn av första dagarna i försäkr..Glömde fråga M och B i dag om jag hört rätt…
   Ja villkoren varierar…Vi vet ju nu i verkligheten att Gouda funkade
   i vårt fall…Sen vet man ju inte om man blir sjuk…
   Vi skrattade på Torreoro åt en beställning…Istf för zumo de naranja så blev det zumo de jamón hahaha…ja du förstår vad kul när man tänkte sig in i det 😀 OK det är ju sje-ljud i båda orden…
   Kram och tankar till dig också! P ♥

 5. Ja det var trevligt som vanligt!
  Marga hade en del besvär med övertalning.
  Nej den drycken vill man nog inte ha 🙁
  Kram P ♥

 6. Kul att läsa om nationaldagen och kartan med flaggorna är intressant. Jag gillar flaggor.
  Försäkringarna är ett mysterium. Jag har hört namnet på bolaget som har 90 dagars reseförsäkring. Ska kanske försöka luska, för man borde ju i så fall flytta hemförsäkringen till detta bolag. 45 dagar är ju ingenting.
  Vi hörs! Chao!

  • Hej Kerstin!
   Ja det är väldigt olika banderas alla har utom på ostkusten så ses flera Katalonienrandiga.
   Jag har uppgift om att det är Motormännens försäkring men då måste man vara medlem och betala avgift och ha hemförsäkringen i då också förstås. Finns nån mer med 90 dagar och en årsavgift såg jag.
   Kram P ♥

 7. Svenska kyrkan har vi inte besökt, men vi var hem till förr-förr-förra (tror jag?) prästparet på kyrkkaffe. Anledningen till det var att han ville ha hjälp av Anders med sin dator. 🙂
  Ser på den där kartan över Spanien och blir så sugen på att åka iväg igen – finns så många fina ställen att besöka i det här landet 🙂
  Ha det så gott nu när du verkar ska pausa en tid.
  Kram

  • Hej Ama!
   Ok, ja det var ju en anledning 🙂
   Ja jag är avis på att ni kan åka, önskar jag var yngre och hade bil, då skulle jag inte göra annat än att utforska landet.
   Tack ja vi får se hur det blir. Jag vet ingenting numera.
   Kram P ♥

 8. PS: Glömde: Tack för korrigeringen! Har alltid trott att det har hetat Sevillianas, men det där dubbla L-et räcker ju gott 😀
  (Fast jag sökte nu i min blogg och hittade båda varianterna. Har tydligen varit velig angående den stavningen 😉 )

  • Hej igen 🙂
   Ja två l uttalas ju – av vissa -som lj…som knappt hörs…man har ju lärt sig att 2 l ska uttalas j…
   Jag har plågat Lex förr om det där för han har knappt hörbart lj…tex i Mallorca…Det heter nåt det där ljudet…Nu vet jag…det kallas “muljerat” ljud…Regionalt i östra och nordvästra Spanien säger dom så…är en äldre språkform också. Vet att jag dividerade om det med en i forumet som påstod att det inte sades så med knappt hörbart lj…Han hade fel 😀
   Kram P ♥

 9. Blev så himla sugen på våfflor, så Rajje och fadern, ja min fader😉,, blev utskickade att köpa ett våffeljärn. Så nu står jag och gräddar våfflor, tyvärr så blir det inte så bra, får hoppas att dom smakar bättre än de ser ut.
  Kramar

 10. Hej Jeanette!
  Finns det våffeljärn här?
  Ja man ska väl ha ägg, smör och lite salt och kanske lite socker för att dom ska smaka bra…Det hade nog inte våra och riktig grädde – svensk heller 🙂 Ja det var längesen jag åt en sån våffla…Men man kan inte få allt här. En del har bakpulver i…
  Hoppas gästerna blev nöjda 😛
  Kram P ♥

 11. Hola! Kul med spanienkartan! Kollade igenom den idag med familjens spanjorska och släkten i Karlstad. Vi fick berättat för oss om Spaniens historia och de olika regionerna och provinserna. Är på släktbesök i Värmland och firar brorsonens 18-årsdag. 👍🏻 I morgon ska vi till sjukhuset och besöka min älskade mormor som dessvärre ligger där istället för att vara med på födelsedagsfirandet. 😢

  Kram ❤️

 12. Hej Susan!
  Ja det är intressant att se hur landet är indelat. Bra med spanskt i släkten 😀
  Man lär sig mycket vilket jag också gjorde en gång 🙂
  Tråkigt med mormor då!! Du får i alla fall träffa henne som tur är.
  Kram P ♥

 13. Det var så trevligt att ni alla kom till oss på fika.
  Ja, det är inte lätt det där med försäkringar. Vi bytte för nåt år sen till Moderna så vi fick 60 dagar. Sen har vi nu den här gången förlängt med 5 veckor hos Europeiska. Kostade 1780 för oss båda. Tack vare att vi fortfarande är under 70.
  Ikväll har hämtade vi sonen Patrik o barnbarnet Malva på flygplatsen. De stannar här en vecka. Så roligt!! Kram /Anna-Carin

  • Hej Anna-Carin!
   Ja det var mycket skoj att komma till er igen!
   Jo man ska inte fylla 70 för då är det inte meningen man ska resa…om man inte har bra ekonomi 😀
   Kul med besök förstår jag!
   Kram P ♥

 14. Hej granne, har varit på väg att knacka på flera gånger, men antingen har det kommit något annat i vägen eller så har jag hört dig gå ut. Ska försöka passa på när du är hemma härnäst, åker tillbaka till Stockholm den 22 oktober. Mvh Lalle/grannen bredvid!

 15. Hej P! Vill bara skicka dig en hälsning från ett Skåne som njuter av några dagars oväntad värme! Idag hade vi runt 17*, det är bara att tacka o ta emot!! 🙂Men hösten är ju ändå här, träden börjar mer o mer anta vackra glödande toner! Haha, läste just de senaste inläggen, hoppas att du o Lalle träffas till sist! 🙂Clownkram!

  • Hej Camilla!
   Tack kära du! Skönt att det är så fint i Skåne då!!
   Ja du ser väl färgerna med konstnärsögon 🙂
   Ja Lalle och jag träffades till sist när jag kom in efter att köpt lotten som Cata och jag alltid har till lördagar 🙂
   Trevlig man. Han fick lite info om ditt och datt men visste mycket eftersom jag skrivit mycket om huset här. Han hade hittat min blogg bara så där 😀 Fast det finns faktiskt inte så många bloggar i Spanien av svenskar upptäckte jag när jag letade…vissa hade bara upphört utan besked också…respektlöst mot följarna, ja om man inte trillat av pinn alltså 😀
   Ha det så bra! Kram P ♥

 16. Hej P
  Har inte varit inne på bloggen på ett bra tag, så jag har haft en hel del att läsa och jag kunde inte sluta innan jag läst ikapp allt jag missat. Det är skönt att du har så många vänner i Torre så du kan prata om din sorg och saknad efter Syrris. Svenska kyrkan var vi och besökte när vi var nere sist. Var lite nyfiken hur det såg ut. Prästen visade oss runt. Vi hann även göra en rundtur norr om Alicante för vi ville se byarna som fanns där. Men vi såg inte så mycket av dom för växellådan i bilen vi hade hyrt gick sönder, så vi fick åka till Benidorm och byta bil och sen åka hem. Uteplatsen vid A-Ks grannar B och M har blivit riktigt fin.
  Många kramar och tankar till Dig.

  • Hej Annika!
   Ja fast jag skriver lite glest så är det ju långa inlägg 🙂
   Vänner är bra att ha. Man lär sig under sorg hur det kan bli…det är väl som min nya trevliga granne här nere sa i går. Vid skilsmässa vet man också vilka som var vänner och inte. Är samma att förlora någon och ha sorg. Har läst på om sorg. Ett sms kan göra skillnad på en hel dag eller ett mejl, några vänliga ord.
   Men man ska inte döma, här nere vill ju folk ha trevligt och roligt i solen.
   Men å andra sidan så kan livet bli väldigt kort, det borde alla tänka på i bland.
   OK, ni var till kyrkan. Ja för mig var det lite läskigt 😀 Ja det har väl med barndomsminnen att göra…Fast det var en annan sorts kyrka. Men det var trevligt besök i alla fall.
   Ja hos Marga och Bittis är det fint! Så stor och fin uteplats! Patio som Lex säger 🙂
   Tack detsamma! Kram P ♥

 17. Hej följer din trevliga blogg..tyvärr dålig på att skriva,,, Försäkring med 90 dagar är skattebetalarna,, men de är särskilda regler..Men snart ska jag få gör en tripp till Torre..härlig plats att vara på ,,nu när mörkret börja komma här hemma,, Ha de gott,, Hej. ulla

 18. Hej Ulla!
  Ok, men du skriver ju i bland i alla fall 😀
  Särskilda regler förstår man ju att såna “föreningar” har…Orka sätta sig in i dom villkoren är jobbigt men kan ju löna sig om man är pensionär.
  90 dagar är ju dubbelt vad vanliga försäkringsbolagen har.
  Ha en bra tripp ner då! Jag åker åt andra hållet 🙂
  Kram P ♥

 19. Hej P!
  Har förstått att vi inte hann ses denna gång! Har spanat och spanat efter dig på paseo och caféer, men icke! Tappade ju min spanska tel på Ryan med alla kontakter( trodde jag) men gissa var jag nu hittade den? Jo här i lägenheten!!
  Ha en bra höst, sköt om dig och …. animo!

  • Hej Fia!
   Nej jag är hemma sen i går. Ok, ja det gäller att ringa el sms:a för på paseon är jag inte ofta 🙂
   Tack detsamma till er! Kram P ♥

 20. Godmorgon P!
  Jag ser att du är tillbaka i Sverigelandet igen, hoppas att din resa var lugn o “händelselös”. I tidningen ser jag att årets julkarusell har börjat snurra!! Några av de stora varuhusen har sparkat igång sina julavdelningar, o sen tar det inte lång tid innan alla andra affärer också börjar. Vidare kan jag berätta att jag hörde på radio att folk var upprörda ( !) över att något bageri redan börjat sälja semlor! Ja,har de inte värre saker att störa sig på så, – grattis!!!! Jag vet att du inte tycker om helger P, därför skickar jag dig en stor clownkram o dessa små spontana rader! ( från ett åter grått o regnigt Skåne!…. )

  • Hej Camilla!
   Ja resan gick bra…hade visserligen en förkyld dam bredvid som hostade och nös…Än har jag klarat mig.
   Ja julen börjar ju ofta i okt i affärerna. Och semlor är ju gott så inte gör det mig nåt…Finns som sagt värre saker 🙂 Ondska t.ex…
   Tack för att du skickade en hälsning!! Kramar!! P ♥

 21. Hej!
  Såg att du kommit tillbaka till Sverige nu. Antar att vädret är lika trist i Stockholm som här i Göteborg.
  Apropå att börja tidigt med helgerna – var på Coop igår och de sålde lussekatter. Det gäller att vara ute i god tid 🙂
  Hoppas du känner dig något så när. Förstår att du har det jobbigt. Kanske bra att vara hemma hos familjen ett tag.
  Ha det så gott!
  Kram

  • Hej Agneta!
   Nej vädret är fint här, sol och ca 8-10 gr. Väldigt vackert i min lilla pueblo 🙂
   Lussekatter…ja det är också gott fast det ska man helst köpa på riktigt bageri. har ett prisbelönat här nedanför 😀 Fast hembakta är bäst, dock kan jag inte bak, Syrris fick den talangen. Också.
   Ja känns bra att vara hemma, du får läsa min nya blogg 🙂
   Tack detsamma! Kram P ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *